Múzeumi információs és fogadóközpont (Kulcspont) – projekt leírás

20100224-IMG_6195Sopron jelképe, a Tűztorony mellett ma gyakorlatilag funkció nélküli, gyenge külső megjelenésű épület van, amelyben a Tűztorony jegypénztára üzemel. Az épület „takarja” a Borostyánkőút, a római őrtorony és Árpád-kori falrészek feltárt maradványait. Az épület ugyanakkor központi helyet foglal el, innen megközelíthető lenne Sopron három múzeuma (a Storno ház, a Fabricius ház és a Tábornok ház), valamint a Tűztorony.
A fejlesztés célja többrétű:

  • Egyrészt a feltárt régészeti emlékek bemutathatóvá tétele, ezzel Sopronban újabb kulturális létesítmény létrehozása. A régészeti bemutatótér a soproni iskolák számára kihelyezett történelemórák megtartására is szolgálni fog.
  • Másrészt kihasználva az Előkapu építmény kedvező, múzeumközi helyzetét, a múzeumi és információs központ létrehozásával magasabb színvonalra emelni Sopron kulturális kínálatát. Mind a helyi lakosság, mind a Sopronba látogatók számára a fogadóközpont a múzeumi belépőjegyek megvásárlása mellett kulturális- információs pontként is szolgál majd.
  • Harmadrészt a létrejövő terek kisebb kulturális célú rendezvények, pl. könyvbemutatók tartására is alkalmasak, kombinálva a közösségi és kulturális funkciót. A közösségi célt kávézó kialakítása is szolgálja.

A múzeumi információs és fogadóközpont a Tűztoronyhoz 1973-ban épített úgynevezett Előkapu építmény felhasználásával valósul meg, annak alapos átépítésével, a rideg, szürke, hideg, kihasználatlan építmény helyén világos, színes, kellemes és hasznos terek létrehozásával. A központ 3 szintje három egymást erősítő, összefüggő, de mégis elkülönülő funkciót hordoz:
Pinceszint: a római és Árpád-kori régészeti feltárás bemutatása, önálló kiállítási tér, Sopron város fejlődését bemutató makettel és interaktív eszközökkel
Földszint: kulturális, múzeumi információs központ, jegyiroda, fogadótér a szomszédos múzeumokhoz
Emelet: pihenő, kávézó és közösségi rendezvénytér, szociális blokk

A szerzőről