Befejező munkák

Tűztorony felújításA Tűztorony, a Múzeumi Fogadóépület és a Várfalsétány felújításának befejező szakaszában a Tűztorony állványzatának bontását október 10-től kezdte meg a kivitelező. A bontásnál, ugyanúgy, mint az építésnél, az állványzatot az épületek csatlakozásánál épített kiváltó acélgerendák leemelése jelentett körültekintő, és időigényes munkát.

A toronysisak rézlemez fedése jelenleg vegyes képet mutat, de a legkörültekintőbb szakmai és szakértői munkával került megállapításra a cserélendő és javítandó felületek meghatározása. A lemezfedés felújításánál elődeink is részben folyamodtak csak a cseréhez. Most is azok a lemezfelületek kerültek cserére, melyet elődeink a korábbi felújításkor nem cseréltek le. A megmaradó lemezek csupán esztétikailag mutatnak rozsdás és fekete foltos képet, de még mindig megfelelő vastagságúak és minőségűek. Az Örökségvédelmi Iroda műemlék felügyelete alatt került sor az előpatinázott, így egységesen zöld színű lemezek cseréjére, a rézlemez fedés teljes cseréjét nem tartotta indokoltnak. Ugyanis egy teljes cserénél hosszú évtizedek szükségesek ahhoz, hogy újra a megszokott zöldszínű patinát láthassuk. A mostani módszer alkalmazásánál várhatóan egy-két év múlva már nem látjuk a különbséget az új és a régi lemezfedés között.

A Tűztorony kőmunkái során elsődleges szempont az volt, hogy a kőfelületek régi, málló javításait eltávolítva a jelenlegi állapot kerüljön megvédésre, konzerválásra.

Hosszú hónapokra volt szükség, míg az új vasbeton ívek elkészültével teljes egészében kibontásra került a XIX. század végén befalazott kapu. A kapu két oldalán levő 2-3 m széles tömör téglafalazat 4-4 részletben került kibontásra. Egy-egy falszakasz elbontását követően készülhetett el speciális acélzsaluzattal egy-egy vasbeton ív, melyet beton lazúrral vontak át.

Elkészült a Tűztorony környezetbarát, a korabeli vakolatoknak leginkább hasonlatos, meszet, hidraulikus cementet és természetes szálerősítést tartalmazó homlokzatvakolása is, mely a meglévő vakolatszínhez hasonló, friss halvány téglaszínt kapott. A szárító alapvakolat páraáteresztő fedőrétegét vízlepergető hatású impregnáló szerrel látta el a kivitelező.

A Tűztorony belsejében befejeződtek a festési és burkolási munkák, elkészült a belső kőszerkezetek felújítása is.

Visszakerült a harangokat működtető felújított mechanikai rendszer és vezérlő automatika, valamint a toronyzenét szolgáltató rendszer.

A Múzeumi Információs és Fogadóközpontnál elkészült a tetőszerkezet lemezfedése és szigetelése. Elhelyezésre kerültek az üveg függönyfalak alumínium szerkezetei.

Befejeződtek a villany-és gépészeti vezetékek és berendezések szerelési munkái, melynek során megtörtént a helyiségek fűtését és hűtését biztosító elektromos rendszerű befúvó berendezések elhelyezése és beüzemelése.

Elkészült a teraszról a múzeumok felé tervezett támfal és rámpaburkolat, valamint a közbenső szinten a rácsos acélszerkezetű járófelületek, és a lépcső, valamint a belső betonfestés. A lift beüzemelése is megtörtént. Befejeződik a gipszkarton falak építése, a burkolatok, korlátok elkészítése és a szerelvényezés.

Novemberben elkészültek a Tűztorony előtti Fő tér burkolásának befejező munkái. Visszakerültek az építés idején elbontott kandeláberek. A Tűztorony kibontott kapualját, a Fő tér felőli domborművet és az Előkapu oldaláról elhelyezett városi címert új díszvilágítással láttuk el.

Róla admin