Tájékoztatás a Belváros rehabilitáció I. ütem előrehaladásáról

további képek »

Május közepéig eltakarásra kerültek a Tűztorony szerkezeti megerősítés nyomai. A torony külső felületén egységes kőfalazatot látunk, miután befejeződött a 9 db feszítőpászmákat magába foglaló vasbeton gyűrűk falhornyainak kifalazása. A toronytesten belül teljes egészében megvalósult a nyolcszögletes torony test 8 db 4,7 cm átmérőjű, feszített acélrudakkal történő lekötése a Loggia szint födém szerkezetéhez. Jelenleg a kibetonozott hornyok falsíkhoz igazítása folyik. Teljes egészében elkészültek a belső vasbeton tárcsa-födémek.

A kivitelező a toronytest külső, belső falrepedéseit a kivésett hornyokba elhelyezett speciális brutt-saver típusú spirál-acélrudakkal és ragasztóanyaggal gyógyította be. Sikeresen befejeződött a kaputest falazati üregeinek, repedéseinek mintegy 10 m3 injektáló anyaggal történő kitöltése és a párhuzamos falazatok acél lehorgonyzó elemeit összekötő 4-4 db feszítőkábel kötegek elhelyezése.

Korábban befejeződött a torony alapozása, mely során, a 3-5 m-en levő, az alapozás síkja 8 m mélyre, a kő és törmelékes alaptest megerősítésre került mintegy 500 m3 talaj- és kőzetszemcsék és víz felhasználásából készült jet-beton beépítésével.

további képek »

A Tűztorony felújítása során alkalmazott korszerű technológiák alkalmazásával megvalósuló szerkezeti megerősítések tették lehetővé, hogy a több mint 100 éve befalazott kapu kibontásra kerüljön. Jelenleg ennek a munkálatai folynak. A falazat kibontása a kapu két oldalán párhuzamosan halad, melynek során 4 részletben készül a kibontott falazat helyén az új vasbeton héj szerkezet. A héj szerkezet alapozásaként már elkészült a vasbeton- gerenda alap és lemezszerkezet és a kapu belsejében két oldalt a tervezett íves vasbeton homlokfal. A Tűztoronyban folynak a belső elektromos alapszerelési munkák. Megtörtént a Tűztorony megerősítése miatt kibontott Városháza fal- és födémszerkezeteinek helyreállítása. Folyamatban van a torony vörösfenyőből és tölgyfából készített szerkezetelemeinek szükségszerű megerősítése, a kijelölt elemeinek 2 m3-nyi cseréje.

Kívülről is látható munkafolyamatok indulnak meg a napokban. Elkezdődik a toronytest természetes szálerősítéses külső alapvakolása. Az alapvakolat felvitelét követően kerül sor a szakemberek által kiválasztott, a torony korabeli vakolat színezésének megfelelő fedővakolat készítése. Várhatóan május végén megkezdődik a szakemberek gondos vizsgálatát és a helyreállítási technológia meghatározását követő toronysisak rézlemez fedésének javítása és részbeni cseréje. Ennek során mintegy 200 m2 rézlemez fedés cseréjére kerül sor előpatinázott lemez felhasználásával. A toronysisak állékonyságának megerősítése érdekében mintegy utolsó szerkezeti beavatkozásként fog megtörténni a sisak faszerkezetének lekötése, rögzítése a sisak alatt elkészülő vasbeton lemezzel megerősített födémhez a nyolc faoszlop mentén elhelyezésre kerülő acélsodronyok segítségével. Várhatóan júniusban megkezdődhet a Tűztorony kőszerkezeteinek restaurálása.

Róla admin