Lakossági fórum a Városházán

2012. június 6-án, 17 órai kezdettel a Városháza Nagytermében lakossági fórumra került sor a Városközpont értékmegőrző megújítása projekt keretében folyó Tűztorony, a Turisztikai Központ és a Várfalsétány felújításáról.

A lakossági fórumon Dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte a résztvevőket. A polgármester úr röviden tájékoztatta a hallgatóságot a projekt előrehaladásáról, mely során kiemelte, hogy a kivitelezési olyan szintre jutottak el, amikor a külső szemlélőnek is a látványosabb munkafolyamatok zajlanak. A homlokzati háló alatt eddig is fontos, de nem igazán látványos munkaműveletek során eljutottunk odáig, hogy a Tűztorony szerkezeti megerősítése szinte teljes egészében elkészült, megkezdődhetett az 1900-as években befalazott kapu kibontása.

Dr. Oláh M. Zoltán, a Konstruma Mérnöki Iroda Kft ügyvezetője, a Tűztorony és a Turisztikai Központ felújításának felelős tervezője vetítőképes előadása során történelmi áttekintést adott a Tűztorony és a belváros kialakulásáról, a statikai beavatkozás szükségességéről és a tervezési programról. Szemléletes volt a tervezett beavatkozások már elkészült fényképes illusztrációja. A Turisztikai Központ a régi vasbeton Múzeumi Fogadóépület teraszán kialakítandó kávézóval és új, közbenső vasbeton födém építésével információs irodával alakul át, melyről a tervek, a már elkészült szerkezetek sejtetni engedik a Kulcspontnak szánt épület Tűztoronnyal és a környezetével kialakuló sajátos kapcsolatát.

A Várfalsétány kialakítása kapcsán Fekete Szilárd tervező, a soproni A2 Tervező Iroda ügyvezetője adott részletes, vetített képekkel illusztrált beszámolót az eddig nem bejárható sétány szakaszok kinyitásának terveiről és az ezzel összefüggő lépcső, támfal, burkolatépítési és közműépítési, közvilágítási munkákról.

A felújítást végző Stettin – Hungaria Kft részéről Kóbor Csaba tájékoztatta a megjelenteket a jelenleg folyó és a még hátralévő munkákról. A kivitelezés közben fellépő nehézségeken túljutva várhatóan tartani lehet a módosított 2012. szeptember 30-i befejezési határidőt.

A részletes és szemléletes bemutatókat követően Polgármester Úr összefoglalta az előadások tanulságait, bemutatta a projekt jellemző költségeit. Ezt követően az érdeklődő hallgatóság részéről tettek fel kérdéseket.

Több olyan kérdés merült fel, mely a Színház utcai és a leginkább érintett Előkapu munkálatai során további egyeztetések indokoltak. A kivitelezési munkák határidő csúszásával kapcsolatosan az érintett üzlet és étterem tulajdonosai, bérlői fogalmazták meg türelmetlenségüket.

Megértve a panaszok jogosságát, további türelmet kért a polgármester a lakosság részéről, remélve azt, hogy a mostani kellemetlenségeket kárpótolni fogja a felújított Tűztorony, a Turisztikai Központ és a Várfalsétány turistacsalogató látványa.

Néhány adat a projekt költségvetéséről:

Az ÚJ Széchenyi Terv keretén belül megvalósuló projekt

  • A projekt megnevezése: Városközpont értékmegőrző megújítása
  • Projektazonosító száma: NYDOP-3.1.1/B-2009-0002
  • Projekt bekerülési összege: bruttó 1.077.687.682 Ft
  • Támogatás mértéke: 55,65%
  • Támogatás összege: 599.688.152 Ft
  • Fő tér kivitelezés bekerülése: bruttó 185 millió Ft
  • Tűztorony, Turisztikai Központ, Várfalsétány bekerülése: bruttó 680 millió Ft
  • Ebből a Tűztorony bruttó 320 millió Ft, Turisztikai Központ bruttó 170 millió Ft, Várfalsétány bruttó 190 millió Ft
  • Kivitelezés tervezett befejezése: 2012. szeptember 30.

 A teljes képriport megtekinthető!

Róla admin