Friss hírek a Tűztorony felújításával kapcsolatosan

A Tűztorony állványzata mögött folynak a szerkezet megerősítési munkák.   A hengeres toronytestről a kivitelező levéste a vakolatot. A csupasz mészkő falszerkezeten 9 db 20 x 40 cm horony került kivésésre, mely nem kis erőfeszítést és kreativitást igényelt a vállalkozónak. Ahhoz, hogy a laza mészkövek ne potyogjanak nagy mennyiségben a falazatból, a falazatra felfüggesztett gyémánt vágókoronggal vágták ki a hornyok széleit, majd kézi vésőgépekkel végezték a hornyok kimélyítését.

Egyszerre csak három horony készülhetett, hogy ne kevésbé gyöngítse a szerkezetet. A hornyok üregei kifalazásra kerültek, majd 4 db 20 mm átmérőjű betonvas szerelése történt meg. A vasalatra lőtt technológiával került rá a beton, mellyel terv szerint kialakítottak egy vasbeton gyűrűt a toronytest körkereszt metszetén. Erre szerelte a kivitelező a speciális csúszó feszítő pászmákat, melyek műanyag védőcsőben levő kenőzsírban csúszó acél sodronyokból állnak. A feszítőpászmákra szintén lőtt beton került. Mára elkészültek a hornyok. A belső megerősítéseket követően tonnányi erővel, speciális feszítőpuskával húzzák meg a pászmákat. Szerepük szerint a feszített pászmák felvehetik a torony esetleges mozgásaiból származó vízszintes erőket.

A hornyok munkálataival párhuzamosan folynak a torony belsejében tervezett szerkezet megerősítési munkák. Ennek során a négyszögletes alaprajzú toronytestben 8 db függőleges horony készült el, hasonló technikával, mint a hengeres torony testen. Itt nehezítette a munkát, hogy a vastag, méteres födémeket is át kellett fúrni, ami főleg a toronysisaknál jelentett emberpróbáló feladatot a bonyolult fa szerkezet elemei között. A hornyokba speciális, 46 mm átmérőjű Dywidag acélrudakat szerel a kivitelező, melyek a loggia szint födémjétől, még további két szinten fogja össze a téglaboltozatokon készülő vasbeton tárcsákat. A rudakra acél védőcső kerül, amibe speciális kötőanyagot injektálnak. Türelem és kitartás kellett a 4-5 m-es nehéz acélrudak mozgatásához és a födémek furataiba történő beillesztéséhez. Nemegyszer sikerült is a műveletek közepette a régen hallgatásba burkolózó harangokat is megkongatni.

A toronysisak 8 db16 mm átmérőjű acélsodrony lekötéséhez a kivitelező elkészítette a faszerkezetekre rögzített fogadó acélelemeket. Hamarosan megkezdődik a sodronyok elhelyezése és lekötése a toronysisak alatt elkészülő vasbeton tárcsa födémbe. A loggiaszint feletti rézszegéllyel lefedett épületrész falazatán is helyére kerültek már a hengeres test hornyaiban alkalmazott vasalat és a feszítőpászmák.

A kivitelező megkezdte a loggiaszint feletti födémeken készülő vasbeton tárcsák betonacél szerelését, és a függőleges hornyok helyreállítását.

Időközben elkészült a négyszögletes kaputest falazatának mintegy 25 tonnányi speciáli üregkitöltő anyaggal történő injektálása. Ez gyakorlatilag a toronytest falazatának 50 cm-es raszterében történő 18 mm átmérőjű furatok készítését, majd a furatokra rácsatlakozó berendezéssel, 4-5 báros nyomással juttatták az anyagot a faltestbe. Az üregek kitöltéséről radaros ellenőrzés készül.

A négyszögletes kaputest falazatának megerősítéseként, „hurkatöltőre” hasonlító berendezéssel terv szerint készíti a kivitelező a kaputesten átmenő, minden homlokzati oldalról 10 cm átmérőjű, 10 m hosszú furatokat. A munka speciális gyémántfejes fúróeszközöket igényel.

A 84 kifúrt lyukban elhelyezésre kerülő feszítőpászmák, hornyokba szerelt U acélelemek segítségével horgonyozzák le. Jelenleg a furatok több mint a fele már elkészült. Több furat elkészítéséhez a Múzeum épület vasbeton tetőszerkezetén is át kellett fúrni. A szerkezeti munkák során a csatlakozó Városháza épületében is komoly beavatkozásokra került sor. A második szinten a Tűztoronnyal érintkező teljes falazat elbontásra került, a többi szinten a furatok elkészítéséhez is meg kellett bontani a falazatokat. A biztonságos munkavégzéshez komoly fal- és födémkiváltásokra került sor.

A téli időszakban a kivitelező a téliesített épületrészeken folytatja a belső munkákat és a torony befalazott nyílásának kibontását és megerősítését.

 

Róla admin