Újra birtokba vehetik a soproniak a megújult Fő teret

Az elmúlt hónapokban a munkagépeké volt a főszerep, szombaton viszont birtokba vehették a soproniak a Fő teret, ugyanis befejeződtek a rekonstrukciós munkálatok. Kilenc hónap alatt kicserélték a közműveket, új csapadékcsatorna- és diszkivilágítás épült, megújult a burkolat és a Szentháromság szobor. A több mint egymilliárd forintos összköltségű kiemelt projektre közel 600 milliós uniós támogatást nyert a város, Sopron több mint 400 milliós önrészt vállalt a finanszírozásból.

A soproniak által régen várt felújítások közül elsőként valósult meg a Fő tér burkolat és közműcsere, díszvilágítás kivitelezése. A projektben szereplő 185 millió forinttal szemben ahhoz, hogy teljes egészében megszépüljön a Fő tér a munkák teljes bekerülési költségei meghaladták a 300 millió forintot. A Fő téri munkákra támogatásként 100 millió forintot kaptunk.
A kivitelezési munkákat generálkivitelezőként a KÖZGÉP Zrt végezte több soproni alvállalkozó bevonásával.

A munkák kivitelezését a budapesti CÉH Zrt szakemberei végezték soproni mérnökök bevonásával.
A projekt lebonyolítását a Soproni Városfejlesztési Kft látta el.

A kivitelezési munkák 2009. december 14. kezdődtek meg és 2010. szeptember 6-ig tartottak.

A munkák során elkészült:

 • Csapadék csatorna építés kő-agyagcsőből 632 m.
  A Szentháromság emlék védelmére új csapadékcsatorna került megépítésre a szobor körül.
 • A meglévő téglaboltozatos csatornák bélelése a legújabb ismert technológia alkalmazásával történt 478 m.
 • Vízvezeték csere KPE csőből 411 m.
  A közműépítési munkák során minden épületnél új bekötés készült.
 • Térburkolás bontott nagykockakőből, szórt útalappal, impregnált zúzalékos fugázással 3000 m2
 • Térburkolat készítése 4 és 6 cm vastag burkolókőből és kiskockakőből szórt útalappal 1368 m2
  Fórumburkolat – 6 cm vastagságú gránit lapburkolatból készült.
  Teraszburkolat – 4 cm vastagságú andezit lapburkolatból készült.
 • Elkészítettük a Borostyánkő út felszíni megjelenítését szimbolizáló gneiszkő burkolatot. Ennek az az érdekessége, hogy a régészeti feltárásoknál előkerült, a munkálatok folyamán sokáig látható Borostyánkő út valódi nyomvonalát követi a megépített burkolat. A burkolatba a régészekkel konzultálva 3 kőtábla állít emléket a Borostyánkő út északi és déli és a Városunkban található útvonalának. Valamint négy eredeti kődarab is elhelyezésre került a burkoltban.
 • Kör alakú mészkő ülőpadok építése a Szentháromság emlék körül.
 • Mészkő támfal és növénykazetták építése a Kecske templom mellett.
  A növénykazettákba a műemléki és templomi környezetnek megfelelő örökzöld cserjék, tiszafa, babérmeggy, különböző törpefenyő, keskenylevelű babérmeggy, busszus és 2 db páfrányfenyő gömb változata kerültek elhelyezésre. Ezek közül több soproni nemesítésű fajta is szerepel.
  Az ülőpadoknál a műemléki környezetben elfogadott fajtaként 4 db gömbmeggyfát ültettünk.
 • Ezen kívül elkészült a Szentháromság szobor diszkrét díszkivilágítása.

Nem szerepelt a projektben, de a Fő tér felújítása kapcsán elhelyeztünk a burkolatba süllyeszthető 4 db elektromos aknát abból a célból, hogy a rendezvények során kulturált körülmények között történhessen az energiaellátás biztosítása. Továbbá a rendezvénysátrak lehorgonyzó elemeit is elhelyeztük.

A Fő téri munkákkal párhuzamosan elkészült a Szentháromság emlék felújításának 1. üteme, ami 20 millió Ft-ba került. A Szentháromságot ábrázoló szobrok, a csavart oszlop és a 4 női Szentet ábrázoló szobrok tisztítása, szilárdítása, restaurálása és hidrofobizálása elkészült neves kőrestaurátorok munkáját dicsérve. (Szűcs László, Sütő József Budapesti restaurátorok és Baranyai Gábor soproni kőszobrász vállalkozó)

Jövőre szeretnénk folytatni a szobor felújítását a többi szobor és a talapzat felújításával, melynek költségei további 25 millió Ft-t jelentenek majd.

A Fő tér régészeti munkái 31 millió Ft-ba kerültek. A munkák során a Soproni Múzeum munkatársai folyamatosan jelenvoltak és végigkövették a kivitelező szinte minden kapavágását, ahol szinte minden esetben középkori, római falmaradványok, díszes edény és vakolat maradványok kerültek elő több római pénzérmével, díszes csontfésűvel. Az ásatások során még csontvázra is bukkantak a régészek.

A Storno ház mellett feltárásra került a római kori Borostyánkő út és egy hozzácsatlakozó másik út is, amelynek egy korábbi szakasza látható a romkertben is.

Ezek a romok és mellette számos középkori és római maradvány sírkő bemutatására tervezzük a Városháza előtti 300 m2-es terület lefedését és összekapcsolását a Tűztorony melletti Múzeumi Fogadóépülettel. Ennek tervezése folyamatban van, a lefedést legkésőbb jövő év tavaszán szeretnénk megvalósítani.

Természetesen szeretnénk tovább folytatni a támogatásban részesült projektek megvalósítását. Remélhetőleg a következő év elején már megkezdődhet a Tűztorony szerkezet megerősítése, a Múzeumi Fogadóépület és Turisztikai Központ felújítása, valamint a Várfalsétány eddig nem járható szakaszainak megnyitásával a Várfalsétány tervezett kialakítása.

Róla admin